Pressmeddelande -
Konkurrensverket kritiserar E.ON
Konkurrensverket har granskat E.ON under 16 månader sedan MKB Fastighets AB den 12 december 2022 anmälde energibolaget till Konkurrensverket efter E.ON:s chockerande höjning av fjärrvärmepriset i Malmö januari 2023. Konkurrensverkets granskning är nu klar och den fastslår bristande konkurrens på fjärrvärmemarknaden.
Konkurrensverket fastslår att ”marknadsförhållandena är sådana att det framstår som motiverat att stärka kundkollektivet i förhållande till fjärrvärmenäten på olika sätt, utöver tillsyn enligt konkurrenslagens förbudsreglering. Konkurrensverket ser därför positivt på det uppdrag som Energimarknadsinspektionen fått att analysera behovet av ett förstärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden samt föreslå och genomföra insatser för att stärka fjärrvärmekundernas ställning.”
- Vår anmälan av E.ON till Konkurrensverket fick en omedelbar effekt genom att deras höjning minskade från 20 procent till strax över 15 procent för 2023. Det är glädjande att Konkurrensverket nu fastslår att det är motiverat att stärka kundernas position på fjärrvärmemarknaden. Vi ser nu fram emot konkreta förslag från Energimarknadsinspektionen om hur kundernas ska skyddas på fjärrvärmemarknaden, säger Marie Thelander Dellhag, vd på MKB.
Konkurrensverket konstaterar vidare att ”med hänsyn till fjärrvärmemarknadens karaktär finns det starka indikationer på att E.ON har en dominerande ställning på en marknad för leverans av fjärrvärme i Malmö/Burlöv. Ett företag med en dominerande ställning har ett särskilt ansvar att inte utnyttja sin ställning i strid med konkurrensreglerna.”
Som Konkurrensverket tidigare konstaterat är det i normalfallet inte möjligt att åstadkomma en fungerande konkurrens genom att enbart förlita sig på en konkurrensrättslig förbudsreglering på en marknad som kännetecknas av ett naturligt monopol. För att skydda kunderna mot exempelvis oskäliga priser omfattas naturliga monopol därför i regel av en sektorspecifik särreglering med reglerade slutkundspriser. Det saknas för närvarande en prisreglering avseende fjärrvärme.
Slutligen menar Konkurrensverket att det inte går att utesluta att fjärrvärmemarknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser.
För mer information
Margaretha Söderström, kommunikationschef MKB Fastighets AB, 0701-88 33 55.
Ämnen
Regioner
Om MKB Fastighets AB
MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag med 370 anställda och ägs av Malmö stad. Med närmare 27 000 lägenheter och 1 000 kommersiella lokaler är vi det största fastighetsbolaget i Malmö med ett värde på drygt 46 miljarder kronor. Vi har en tredjedel av hyresmarknaden i staden och runt 65 000 Malmöbor bor i en MKB-lägenhet.
Vår vision är ”Hem för var och en”. Vi arbetar utifrån sex strategier för att nå dit: Social hållbarhet, Miljömässig hållbarhet, Attraktiv hyresvärd, Nyproduktion med rimliga hyror, Flexibilitet i arbetstid och arbetsställe samt Karriärutveckling och mångfald bland medarbetarna. Varje strategi har dels kortsiktiga mål för varje år, dels långsiktiga mål för 2030.
Vi lägger stor vikt vid att skapa både affärsnytta och samhällsnytta och har tre kärnvärden: modiga, enkla tillsammans som ligger till grund för vårt arbete i vardagen.
Vi arbetar aktivt med jämställdhets- och mångfaldsfrågor och är stolta över att vara det första HBTQ-certifierade fastighetsbolaget, numera HBTQI.