Pressmeddelande -
Över 500 unga Malmöbor fick viktig arbetslivserfarenhet genom MKB
I år har MKBs sommarjobbare inte bara rensat ogräs, målat plank och gjort fint i bolagets bostadsområden. 145 ungdomar har också sommarjobbat med årets nyhet – parklekar – som har erbjudit fysiska aktiviteter och pedagogiska lekar för barn.
I somras fick fler än 500 unga Malmöbor sommarjobb genom MKB Fastighets AB. En nyhet är satsningen på parklekar tillsammans med lokala föreningar och Malmö stad.
- Syftet med parklekarna har varit att erbjuda barn i Malmö likvärdiga och goda förutsättningar till fritidsaktiviteter och lek. Det pedagogiska innehållet har letts av lokala föreningar och 145 ungdomar har sommarjobbat. Många av dem har fått sin första arbetslivserfarenhet i sommar, säger Amanda Cataldi, koordinator social hållbarhet och ansvarig för sommarjobben hos MKB Fastighets AB.
Parkleken möjliggörs genom samverkan med lokala föreningar som ligger i nära anslutning till parker. Upplägget har varit snarlikt även om det kan ha sett lite olika ut beroende på föreningssamarbeten och ytan där parkleken bedrivs.
- Sommarens parklekar var en test och vi tror att vi kan skala upp verksamheten nästa år, Malmö är trots allt parkernas stad. Vi ser att satsningen gynnar både ungdomar som söker jobb, föreningslivet och barns hälsa. Förutsättningarna att få nya fritidsintressen via föreningarna ökar stort och man får nya kompisar. Även föräldrarna får möjlighet att skapa nya bekantskaper, berättar Amanda Cataldi.
Sommarjobben, både i MKBs bostadsområden och i parklekarna, erbjuds bland annat ungdomar som fullföljer den läxhjälp MKB arrangerar på flera av Malmös kommunala grundskolor. Sommarjobben och läxhjälpen är viktiga delar av MKBs arbete med samhällsansvar och sociala insatser för ökad sysselsättning och bättre förutsättningar för unga.
Fakta parklek
Sommarens parklekar har funnits på åtta platser: Augustenborg, Herrgården, Holma, Limhamns sjöläge, Lorensborg, Segevång, Seved och Sorgenfri. De var bemannade sex timmar per dag under åtta veckor (vecka 25 – 32) för barn mellan 6 och 12 år. Även äldre barn/ungdomar fick komma dit. Lokala föreningar har erbjudit fysiska aktiviteter och pedagogiska lekar. Föreningarna har varit: FC Rosengård, Gnistan, Tillsammans i Förening (TiF), Malmö Floor Ball, Fryshuset, HIF Lorensborg, Zigzag förening, Parklek Mary Anderssons Park via MKB.
Under skolåret 2022/2023 erbjuder MKB läxhjälp och studieteknik på följande grundskolor:
Åk 9 (läxhjälp)
Augustenborgsskolan
Bergaskolan
Dammfriskolan
Kroksbäcksskolan
Mellersta Förstadsskolan
Munkhätteskolan
Neptuniskolan
Oxievångsskolan
Rosengårdsskolan
Videdalskolan
Värner Rydénskolan
Örtagårdsskolan
Åk 4-6 (studieteknik)
Glasbruksskolan
Holmaskolan
Kirsebergsskolan
Lorensborgsskolan
För mer information
Amanda Cataldi, koordinator social hållbarhet MKB, 040-31 33 05
Margaretha Söderström, kommunikationschef MKB, 0701-88 33 55
Ämnen
Regioner
Om MKB Fastighets AB
MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag med 350 anställda och ägs av Malmö stad. Med nästan 26 000 lägenheter och över 1 000 kommersiella lokaler är vi det största fastighetsbolaget i Malmö med ett värde på runt 48 miljarder kronor. Vi har 32 procent av hyresmarknaden i staden och runt 60 000 Malmöbor bor i en MKB-lägenhet.
Vår vision är ”Hem för var och en”. Vi arbetar utifrån sex strategier för att nå dit: Social hållbarhet, Miljömässig hållbarhet, Attraktiv hyresvärd, Nyproduktion som fler kan efterfråga, Flexibilitet i arbetstid och arbetsställe samt Karriärutveckling och mångfald bland medarbetarna. Varje strategi har dels kortsiktiga mål för varje år, dels långsiktiga mål för 2030.
Vi lägger stor vikt vid att skapa både affärsnytta och samhällsnytta och har tre kärnvärden: modiga, enkla tillsammans som ligger till grund för vårt arbete i vardagen.
Vi arbetar aktivt med jämställdhets- och mångfaldsfrågor och är stolta över att vara det första HBTQ-certifierade fastighetsbolaget.